Header Ads Widget

header ads

Awards and Honours january to february 2019


Remember these current affairs 2020 topic  Awards and Honours 2019-20 for better scoring in the current affairs section. Current affairs deals with newly events and latest occurrence. Here in this article, we are sharing Awards and Honours 2019-20Current Affairs 2020 part. We have collected the Awards and Honors 2019-2020


If you want to get well prepared with daily exam current affairscurrent affairs and understand his importance in his exam. So join us and follow us in Daily Current Affairs, we will make your preparation even easier.
If viewed in a mathemetical way, then any government exam has 25% gs and in that gs the current affairs and gk's persentage is 60% and 40%. That is Current Affairs to improve your score |
Now come to the New Awards and Honours 2019 to 2020 are the most important topic in current affairs every exams. Mostly askable question from the Awards and Honors 2020
Now questions of Current Affairs you will be able to do 100% accuresy in exams.

2019 awards and honors elearnner

Awards and Honour January and february 2019

Awards and Honour

For the UPSC Prelims Exam

.All States PCS Mains Exam

Mostly Useful Topic For The Upcoming Banking,Defence, SSC and Railway Exam

2019, January and february Awards and Honour
For the all government exam


1. BHARAT RATN AWARD 2019 किसे दिया गया है? 
a) Pranab Mukharji 
b) Nanaji Deshmukh
c) Bhupen Hajarika 
d) All of these 
Ans- d


2. CARNOT PRIZE 2018 किसे दिया गया है? 
a) नरेंद्र तोमर 
b) पीयूष गोयल 
c) हरदीप सिंह पुरी 
d) नितिन गडकरी 
Ans- b

3. स्वच्छ भारत यात्रा 2019 में BEST STATE AWARD किसे दिया गया है? 
a) कर्नाटक 
b) तमिलनाडु 
c) गुजरात 
d) मुंबई 
Ans-b

4. Come back of the year at Laureus world sports award 2019 किसे दिया गया है |
a) टाइगर वुड्स 
b) नेमार 
c) स्टेफन करी 
d) कोबी ब्रायंट 
Ans- a

5. GANDHI INTERNATIONAL PEACE PRIZE 2018 किसे दिया गया है? 
a) 
a) Akshay Patra Foundation 
b) Sulabh International 
c) Ekal abhiyan trust
d) Yohi saskawa
Ans - d

6. ICC EMERGING PLAYER OF THE YEAR 2018 किसे क्रिकेटर को दिया गया है? 
a) श्रेयस अय्यर 
b) शुभमन गिल 
c) पृथ्वी शॉ 
d) ऋषभ पंत 
Ans- d

7. ICC MAN TEST PLAYER OF THE YEAR AWARD 2019 किसे दिया गया है? 
a) स्टीव स्मिथ 
b) विराट कोहली 
c) पेट कमिंस 
d) केन विलियमसन 
Ans- c

8. ICC ODI PLAYER OF THE YEAR AWARD 2019 किसे दिया गया है? 
a) विराट कोहली 
b) रोहित शर्मा 
c) स्टीव स्मिथ 
d) इयोन मॉर्गन 
Ans- b

9. ICC EMERGING PLAYER OF THE YEAR 2019 AWARD किसे दिया गया है? 
a) मार्नुस लबुस्छाने Aus 
b) ऋषभ पंत 
c) सैम करन 
d) राशिद खान 
Ans- a

10. ICC CRICKETER OF THE YEAR 2019 किसे दिया गया है? 
a) इयोन मॉर्गन 
b) बेन स्टोक्स 
c) रोहित शर्मा 
d) एरॉन फिंच 
Ans- b

11. ICC WOMEN'S CRICKETER OF THE YEAR AWARD 2019 किसे दिया गया है? 
a) एलिस पैरी 
b) हैदर नाईट 
c) स्मृति मांधना 
d) मैग लेनिंग 
Ans- c

12. KERALA SAHITYA AWARD FOR BEST NOVAL 2018 "USHNARASHI" किसे दिया गया है? 
a) वीजे जेम्स 
b) केवी मोहन कुमार 
c) टीपी राजीवन 
d) U.K. कुमारन 
Ans- b

13. KERALA SAHITYA AWARD FOR BEST SHORT STORY "Mananjira" 2018
किसे दिया गया है? 
a) के रेखा 
b) आयमानम जोन्स 
c) एस हरीश 
d) थॉमस जोसेफ 
Ans- a

14. KERALA SAHITYA AWARD FOR POETRY 2018 "Budha Pournami" किसे दिया गया है? 
a) एस रमेशन 
b) सावित्री राजीवन 
c) विरंकुट्टी 
d) वी एम गिरिजा 
Ans- d

15. PHILIP KOTLER PRESIDENTIAL AWARD किसे दिया गया है? 
a) बोरिस जॉनसन 
b) नरेंद्र मोदी 
c) डोनाल्ड ट्रम्प 
d) शिंजो आबे 
Ans- b

16. ICC SIR GARFIELD SOBERS TROPHY 2018 किस खिलाड़ी को दिया गया है? 
a) विराट कोहली 
b) रोहित शर्मा 
c) डेविड वार्नर 
d) बेन स्टोक्स 
Ans- a

16. ICC SIR GARFIELD SOBERS TROPHY 2019 किस खिलाड़ी को दिया गया है? 
a) विराट कोहली 
b) रोहित शर्मा 
c) डेविड वार्नर 
d) बेन स्टोक्स 
Ans- d

17. SUSHILA DEVI LITERATURE AWARD उसके उपन्यास "थिंग्स टू लीव " के लिए किसे दिया गया है? 
a) अरुंधति रॉय 
b) नमीता गोखले 
c) शुभांगी स्वरुप 
d) प्रीति शेनॉय 
Ans- b

18. 76 GOLDEN GLOB AWARD किस फ़िल्म को दिया गया है? 
a) Gully boy
b) 1917
c) Bohemian Rhapsody
d) Moonlight 
Ans- c



Nobel Prize Winner 2019 and fact
Appointment 2020 in world tech companies
उत्तर भारततथा प्रायद्वीपीय नदियों की पूरी जानकारी
भारत के लोक गीत

Post a Comment

0 Comments

Other Post you must read it.

Battle of Medieval history
Delhi Sultanate Ruling period
Sikh's Gurus Terms, Fact
Revolt of 1857